Добре трениран, но с лошо поведение

Повечето хора си мислят, че едно добре обучено куче трябва да има и перфектно поведение. Но това не е така!

Работил съм с много отлично обучени кучета, които обаче имат поведенчески проблеми. Тези кучета могат да правят много "номера" - седни, легни, дай лапа, превърти се и др. и все още да ядат обувки или мебели, да лаят непрестанно или да се дърпат по време на разходка.

Каква е целта на стандартните тренировки?

Целта на стандартните тренировки (особено груповите) е кучетата да се обучат да правят определени неща, при подадена команда, срещу стимул. Кучето започва да прави асоциация, че при подаване на определен жест или дума, то трябва да изпълни предварително заучено действие. Най-популярния метод е положителният - ако кучето изпълни командата, получава лакомство.

Това е отличен метод за обучение, който е много подходящ за кучета до 1 год.

Каква е целта на обучението по поведение?

Това, което не правят стандартните тренировки, е да решават поведенчески проблеми. Много често кучето е добре тренирано да изпълнява команди, но когато се появят дразнители - например друго куче или пък непознат, кучето се променя и като че ли ушите му са запушени. Звучи ли ви познато? Или пък кучето изпълнява добре команди, но остане ли само вкъщи започва непрестанно да лае и вие, не си дава играчките или спи на леглото.

Прекрасен пример за добре тренирано куче с поведенчески проблем е колито, играещо ролята във филма "Ласи".  Това е добре тренирано куче, нали? Но в момента, кучето на име Пол, изпълняващо главната роля има няколко поведенчески проблема, включващи нежелано лаене и преследване на автомобили.

Това е така, защото стандартните тренировки не са адресирани към причинителите на лошо поведение.

Рехабилитация на куче с проблемно поведение!

Основното правило, за да се рехабилитира едно куче е умението на човека да разбере какво предизвиква нежеланото поведение. Дали кучето е отегчено, страхливо, ентусиазирано, травмирано?

И разбира се най-важният фактор в поведението на кучето са неговите стопани. Всички сте чували клишето:

"Кучето е огледало на стопанина!"

Кучетата отразяват нашата енергия и ако ние не сме спокойни и отстояващи позицията си, то няма как те да са спокойни и подчинени!

 

Така че, ако Вашето куче има някакъв поведенчески проблем - не се колебайте и се свържете с мен, за да помогна на Вас и Вашето куче!

В сеансите, които провеждам :

  • Изяснявам на стопаните причината за нежеланото поведение
  • Изграждам желаното поведение у кучето и въвеждам новите правила
  • Тренирам стопаните как да се държат, за да имат дълготрайни резултати!

 

Прочетете също