Кучешкият език на тялото

Кучетата не говорят нашия език и единственият начин наистина да ги разберем и да общуваме с тях, е като наблюдаваме езика на тяло им. Често, жестовете или действията, които ние предполагаме, че означават едно нещо – всъщност означават точно обратното, а това може да бъде опасно.

Кучетата комуникират с помощта на комплексни сигнали, които отразяват това, което си мислят и чувстват. Те използват тези сигнали съзнателно и несъзнателно, за да общуват помежду си и да гарантират своята лична безопасност, като въздействат на поведението на другите.

За да ви помогна да разбирате по-добре кучето си, съм обобщил най-често срещаните му състояния и това как да ги тълкувате.

  1. Кога кучето е спокойно – опашката му виси отпусната надолу, устата е отворена с оплезен език, главата е изправена и гледа напред. Това е нормалната позиция на едно куче и изглежда така, сякаш си мисли за негови неща и не е особено заинтересован от обкръщаващото го.

relaxed-new

  1. Кога кучето е щастливо и игриво – маха ентусиазирано с опашка, върти се в кръг, устата е отворена с оплезен език, ушите са вдигнати нагоре, а погледът му искри. Понякога може да легне на земята в т.н „подканваща“ поза, а когато се приближите да скочи игриво върху вас.

Dog-Dog_Guide-A_happy_and_playful_posture_of_a_dog

  1. Кога кучето е нащрек – когато кучето открие нещо интересно или нещо непознато, то застава нащрек и започва да оценява положението, за да определи дали има някаква заплаха и дали трябва да приеме някакво действие. В този случай очите са широко отворени, ушите сочат напрегнато напред, опашката се вдига хоризонтално, тялото е леко приведено напред, а устата може да бъде затворена или леко отворена.

file_8481_max_400_alert_dog

  1. Кога кучето е доминантно агресивно – опашката е вдигната нагоре и скована, възможно е дори леко да потреперва, ушите сочат напред, козината на гърба е наежена, тялото е наклонено напред. Много често ще чуете ръмжене и ще видите оголените му зъби. Кучето застава в тази поза, когато иска да покаже социално надмощие и ще реагира агресивно, ако другото куче го предизвика (обърнете внимание на кучето отзад).

dominant

  1. Кога кучето е страхливо агресивно – ушите сочат назад, зениците са разширени, носът е сбръчкат, тялото е приведено към земята, опашката е подвита, козината е наежена. Това куче няма да нападне, ако не е предизвикано.

4fearful

  1. Кога кучето е изключително уплашено – ляга на земята по гръб, опашката е подвита, ушите сочат назад, устата е затворена, главата е извърната, за да избегне очен контакт. Така кучето показва абсолютно предаване и се надява по този начин да избегне конфронтация. 

7extremefear

  1. Кога кучето показва подчинение – когато кучето заема такава поза, то показва на останалите кучета или хора около него, че признава, че те имат по-висока позиция в йерархията и не иска конфликти. Често ще видите кучето си в тази поза, когато му се карате. За нетренираното човешко око това изглежда, като тъжно куче, но всъщност то ви показва, че е във ваше подчинение. Главата е наведена ниско, раменете са надолу, опашката също виси надолу, избягва пряк очен контакт и се опитва сякаш да се смали.Submissive-FearfulВъзможно е също кучето да изразява подчинение, като ляга в краката на друго куче, което смята за по-силно. В някои случаи дори  се опитва да го целува или да се гали в него. Забележете, че опашката не е между краката, ушите не са приведени назад и не избягва очен контакт. Това показва, че кучето не го е страх, а е само в поза на подчинение.ПОДЧИНЕНИЕ

Прочетете също