Какво е БАРФ?

BARF (Biologically Appropriate Raw Food) е най-подходящият начин на хранене на кучетата спрямо техния биологичен вид. В тази статия ще ви разясним какво е БАРФ диета и какво трябва да съдържа тя.

Отглеждайки кучета повече от 15 год. , аз винаги съм се чувствал изцяло отговорен за тяхното здраве. Винаги съм търсил възможно най-добрите и скъпи храни, с които да ги храня, за да можем да се радваме един на друг дълги години.

Така и достигнах до кучешка храна БАРФ и по-специално сурова храна за кучета Divus. А как се породи всичко това – може да прочетете по-надолу.

За да постигне оптимално здраве всеки вид трябва да се храни с подходящата за него храна. Хората сме всеядни, тревопасните животни трябва да ядат растителност, а месоядните трябва да ядат прясно месо.

Да, кучетата са опитомени от хиляди години, но тяхната храносмилателна система е идентична с тази на вълците. А какво ядат вълците в природата? Отговорът на този въпрос ще ви отговори и на това какво трябва да съдържа една балансирана BARF диета.

Какво съдържа една порция кучешка храна по метода БАРФ?

Основната съставка в храната за кучета БАРФ трябва да е месо!

  • 70% пилешко, пуешко, патешко, конско, телешко, агнешко, заешко, риба и други – основен източник на протеин.
  • 10% кости, почистващи зъбите и аналната жлеза и основен източник на калции
  • 10% органи – черен дроб, сърце, бъбрек, шкембе и др.
  • 10% плодове и зеленчуци, източник на витамини и минерали

Кучетата, както и вълците имат къс стомашен тракт, създаден за преработка на сурово месо.  Също така в тяхната слюнка, за разлика от нашата, няма ензими, които да помагат за преработката на въглехидратите. Важно е да се разбере, че организмът на кучетата се затруднява с тяхната преработка.

Ориз, картофи и царевица са често срещани съставки в гранулираната храна. Затова и когато храните с гранули, изпражненията на кучето ви са големи и често с мека консистенция.

За да избегнете рискът от бактерии в месото, то трябва да е от доверени ферми и да е било дълбоко замразено поне на -20 градуса за 24 часа.  Сервира се на стайна температура.

Порцион при хранене с БАРФ меню.

Количеството храна БАРФ, с което ще храните зависи от 2 фактора – възраст и активност на кучето.  Изчислява се като процент от идеалното тегло на кучето. Той може да е между 2,5% и 7%.

Изчисляване на БАРФ меню:

ВъзрастНиска активностСредна активностВисока активност
2-4 мес.5% от телесното тегло6% от телесното тегло7% от телесното тегло
4-6 мес.4% от телесното тегло5% от телесното тегло6% от телесното тегло
6-9 мес.3% от телесното тегло4% от телесното тегло5% от телесното тегло
над 9 мес2.5% от телесното тегло3% от телесното тегло4% от телесното тегло

Повече информация за различните БАРФ менюта, които предлагаме можете да намерите тук – Divus Raw Dog Food

Последните 2 години прекарах в проучвания, за да мога да се убедя, че това е най-правилният модел за хранене. Възникнаха много въпроси, на които успях да намеря отговор след консултации с ветеринари, развъдници на кучета и производители на кучешка храна по метода БАРФ.

Започнах да се свързвам с производители, чиито готови менюта да внеса в България. Оказа се за съжаление, че повечето рецепти за БАРФ храна за кучета не отговарят на стандартите, които исках да покрия. А тези, които отговаряха бяха на твърде висока цена и малко хора биха могли да си ги позволяват.

И точно когато бях готов да се откажа, открих че има начин да се произвежда храна по метода БАРФ в България.

СЪЗДАДОХ СОБСТВЕН БРАНД ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА СУРОВА ХРАНА ЗА КУЧЕТА ПО МЕТОДА БАРФ, А ИМЕННО DIVUS Raw Dog Food

  • Изцяло по рецептите разработени от нас и ветеринарни лекари
  • Само с прясно българско месо
  • Без да са били замразени с месеци

Ето и какво казват някои от моите клиенти, които са преминали от хранене с гранули към БАРФ:

БИГЪЛ РИЛА

„Храната изглежда много добре – сочна и свежа, но поне на мен не ми мирише на сурово месо! С една дума прекрасен продукт!!! Моите поздравления и адмирации за идеята и целия ти вложен труд! Браво!“

ПУДЕЛ РОУЗИ

„Много, много й харесва! Облизва купичката до блясък и после няколко пъти проверява дали не се появила още храна. До сега така на друг вид храна не е реагирала!“

ПИТБУЛ КАРА

„И Кара ходи до купата по няколко пъти след като се е наяла да провери да не е изпуснала нещо J Изпражненията й са супер и се изхожда само по веднъж на разходка“

Още на тема БАРФ може да прочетете в нашата статия: Защо кучешка храна БАРФ е по-добрата диета за кучета?

Или на сайта на Divus Raw Dog Food.

Прочетете също