Какво трябва да знам за моя ЛАБРАДОР?

Тъй като в момента лабрадорите са една от най-популярните породи, аз почти ежедневно се сблъсквам с проблемите на тази порода. Затова и реших да напиша статия, в която ще опиша най-често срещаните трудности с тези кучета и начините да се справите с тях предварително. Съветите са универсални и могат да се приложат за всяка порода.

Свръх доверчивост към хора. В живота и при обучението на кучетата винаги съм вярвал, че балансът е най-важен. В днешни дни лабрадорите се използват основно за работа с хора и у представителите на породата доверието към хора е изключително. Затова и често може да видите лабрадори да ходят да се радват на непознати хора и да не се връщат, когато ги викате.

Как да го предотвратите? Когато кучето ви е малко, то е магнит за всички хора обичащи кучета. Затова помолете да не го пипат и ограничете контакта му с хора. А когато то тръгне да се радва на непознати, го коригирайте, за по-голям успех използвайте тренировъчен повод.

Ядене на боклуци от земята. Заедно с голдъните това са двете най-лакоми породи. Още от малко научете кучето, че то трябва да приема храна, само когато е време за хранене или като награда за изпълнена команда. Започнете тренировките от вкъщи и после ги пренесете и навън. Сложете повод на кучето си и хвърлете храна на земята, когато кучето тръгне да я взима извикайте НЕ и дръпнете повода. Когато то не вземе храната го наградете с нещо по-вкусно. Така кученцето ще разбере, че най-вкусната храна е у вас. Повтаряйте упражнението, докато кучето не започне да игнорира храната на земята. Бъдете постоянни и търпеливи. Правете упражнението редовно, за да не забравя какво се изисква от него.

Скачане по хора. Кучето скача по вас, за да привлече вниманието ви. Също така кучетата обичат да се душат едно друго по лицето, а скачането по нас е единственият начин да стигнат до нашето. Когато кучето е малко, неговото скачане не ви пречи, но това е навик, който после трудно ще изкорените. Грешката, която повечето стопани правят е че пипат кучето си, когато то скача върху тях. За кучето докосването означава похвала, а и така то постига целта си – Вашето внимание.

Как да го предотвратите? Когато кучето ви скочи, свалете го от вас и се постарайте то да разбере, че ще получи вашето внимание, само когато е на земята. Всякакъв вид внимание – говорене, поглед, докосване е противопоказен. Кръстосайте ръцете си и се завъртете с гръб към кучето, а когато то слезе, зарадвайте му се силно и го наградете.

Дърпане на повод. Това е често срещан проблем при много кучета. Целта на дърпането е кучето да продължи напред. Затова още от малко му покажете, че когато се дърпа вие ще спирате движението или дори може да сменяте посоката. Най-лесният начин е да научите кучето си на команда РЕД.

Просене на храна. Всеки собственик на лабрадор знае за какво говоря. Ако не желаете кучето ви да проси храна, бъдете категорични, когато казвате НЕ и не позволявайте на никой да дава храна на вашето куче, освен членовете на семейството. Често стопаните на чужди кучета искат да дават храна и на нашите, обяснете им че вие не искате това.

Доминантност. За съжаление колкото по-популярна е една порода, толкова повече нейният екстериор се разваля, както и нейните вродени качества. Често хората си взимат лабрадор, заради добрия му нрав, а се оказват със силно доминантно куче, което ги ръмжи и дори хапе!

Съветвам ви да взимате кучета от развъдници, но внимателно подбрани и въпреки, че имате лабрадор  не пренебрегвайте неговото обучение. Така ще решите бъдещите проблеми предварително, а и вече изградените с години навици се премахват в пъти по-трудно отколкото изграждането на нови. Разбира се и късно е по-добре от никога.

Ако чувствате, че не можете да се справите сами с вашето куче – вижте какви обучения предлагам ТУК.

Ако статията ви е била полезна може да я споделите с вашите приятели с бутона Share.

А за още полезна информация харесайте и последвайте страницата ми във фейсбук.

Прочетете също