Колко вода трябва да пие кучето ми?

Чудили ли сте се от колко вода на ден се нуждае вашето куче? Мислите ли, че то инстинктивно знае от колко точно има нужда? Може да се изненадате да научите, че въпреки, че някои кучета инстинктивно пият толкова, колкото им е необходимо, други системно не пият достатъчно вода или пият твърде много.

Редовното следене на консумацията на вода на вашия домашен любимец е важно, защото твърде малкото количество може да доведе до дехидратация, проблеми на пикочните пътища, камъни в бъбреците и органна недостатъчност. А пиенето на твърде много вода всъщност може да бъде токсично.

Освен това, количеството вода, което кучето ви изпива дневно, може да бъде показател за различни заболявания. Кучета с панкреатит, парвовирус или лептоспироза не са склонни да пият много вода, от друга страна инфекция на пикочния мехур, метаболитни проблеми и диабет може да доведат до прекомерна жажда и консумацията на вода. Така че, ако вашият домашен любимец пие по-малко или повече вода от нормалното, най-добре се консултирайте с ветеринар.

Правилното количество вода, което трябва кучето ви да пие, зависи от няколко основни критерия: тегло, диета, възраст, ниво на активност и метеорологични условия.

  • Общо правило е, че всяко куче трябва да пие дневно между 30-50мл на килограм.
  • Ако храната на кучето е богата на водно съдържание (както са консервите), тогава то би пило по-малко вода от нормалното. И обратното, ако храна е с ниско водно съдържание (както са повечето сухи храни), то тогава кучето би пило повече вода от нормалното.
  • Бебетата кученца трябва да пият по малки количества вода на всеки няколко часа. Тъй като те през повечето време спят обаче, често срещан проблем е те да не пият достатъчно вода.
  • След период на интензивна игра или спорт, кучетата пият повече вода от обикновено. Бъдете внимателни обаче, след като кучето е пило вода, да си почине поне 30 мин преди да играе отново.
  • През по-топлите месеци на годината, особено през лятото, е изключително важно да се следи приема на вода на кучето, за да сте сигурни, че е добре хидратирано. По това време кучетата обикновено пият повече вода от нормалното.

За да сте сигурни, че вашият домашен любимец приема достатъчно вода, измерете неговия прием като му напълните една купа с вода и я оставете за 24 часа. Резултатите след това ще ви покажат дали е в нормата.

Прочетете също