Предизвикателствата на малките породи

Колкото повече наблюдавам и работя с дребни породи, толкова повече забелязвам еднаквата грешка, която правят стопаните им.

Те не третират домашните си любимци като кучета, а като бебета!

A всички знаем какво е отношението ни към бебетата: те са супер сладки, получават всичко, което искат, трябва много да ги гушкаме и да не им се караме, навсякъде да са с нас.

Но какво поведение предизвиква това ваше отношение?

  1. Ядене от масата и просене на храна!

Как се предизвиква: Докато кучето е бебе, то е супер сладко и малко от нас могат да устоят на изкушението да не го гушкат в леглото или на дивана. И какво си казват повечето от нас: „То е толкова мъничко, въобще няма да пречи!“ И така диванът се превръща в място за кучето, а когато ние се храним, то ни гледа с най-сладкия възможен поглед, за да споделим храната си с него.

  1. Агресия към гости и членове на семейството!

Как се предизвиква: Дребните породи често се вживяват, като закрилници на стопаните (обикновено на един от собствениците). Това се получава, когато те често стоят/спят в скута ви. Първо се започва с ръмжене под формата на ревност и прераства в агресия. Стопаните не коригират това поведение поради три факта:

  • Кучето е дребно и не може да нарани никого (което не е така)
  • Кучето се възприема като „човешко бебе“ и не му се прави забележка
  • Собственикът се чувства добре, той е важен и защитаван. (на подсъзнателно ниво)

 

  1.  Агресия към други кучета

Какво си мисли стопанина:  Кучето е дребно и другите кучета ще го наранят. В следствие на това, социализацията е минимална или никаква. Ако дойде друго едро куче, „бебето“ се гушка и понеже то вече е по-високо от другото куче и е в обятията на стопанина си, става по-смело и започва да ръмжи и лае. Това е пряка провокация към другото куче! А стопанинът го гушка още по-силно и бута или крещи на неприятеля, влошавайки цялата ситуация.

  1. Невъзможност кучето да е отделено от стопаните

Как се предизвиква:  Понеже кучето е дребно, то е навсякъде със стопаните си – спи в леглото, на дивана, ходи в МОЛове и кафенета. Ако се опитате да ги разделите обаче, последиците могат да са два вида – непрестанно скимтене и лаене или бели, като препикаване и късане на мебели.

 

Моят съвет е: Ако искате щастливо и балансирано куче, вземете решение от днес да се държите с него като с такова! Защото кучетата са животински вид и не трябва да се отнасяме с тях като с хора!

Ако имате младо куче, не се колебайте да го запишете на курс по послушание или да си запишете час за консултация.

A ако имате възрастно куче и се припознавате с тези проблеми или пък имате друг подобен проблем – не се колебайте да се свържете с мен, за да го коригираме, колкото се може по-скоро.

Прочетете също