Моите 5 златни правила за хранене на щастливото куче!

Ако кучето ви отказва да яде или пък е твърде лакомо, ако скача по вас или пък ръмжи, когато се доближите – тази статия е определено за вас.

Възпитанието на кучето е като възпитание на дете – изисква се подход и постоянство, а процесът на хранене е един от най-важните.

Ето и моите 5 правила, които ще ви помогнат да изградите балансирано куче.

1.  Нека храната мирише на вас.

Аз обичам да опипвам храната на моите кучета преди да им я дам. Така миризмата им напомня кой им дава храната. Правете упражнението първите няколко дни от както вземете кученцето.

2.  Храненето на кучето винаги става след изрична покана от ваша страна.
Оставете купата на земята и не позволявайте на кучето да яде преди вашето разрешение.
Подайте команда седни, изчакайте докато кучето се успокои (ако е ентусиазирано) и след това подайте освобождаваща команда – „яж“ или просто го поканете да яде.
Това е едно от основните правила за изграждане на лидерска позиция, така както в глутницата вълци алфа двойката яде първа, а останалите след това.

3.  В началото галете кучето докато се храни.
Кучетата имат вроден инстинкт да пазят храната си, но този инстинкт е нежелан вкъщи, а може и да е опасен. Затова от първото хранене започнете да бъркате в купичката на кучето докато то привикне. При ръмжене или друга негативна реакция – коригирайте поведението. Ако тя се повтаря дори след вашата намеса, най-добре потърсете помощ от специалист.
Това е задължителен ритуал за семейства с деца! Представете си вашето бебе, лазейки да реши да бръкне в купата на някой „страшен“ ротвайлер.

4. Бъркайте в купата по време на хранене.

За да свикне кучето с това, че не трябва да си пази храната.

5.  Трябва да сте способни да спрете храненето на кучето във всеки момент.
Може да подаде команда „спри“, „край“ или друга по ваш избор след, което да отделите кучето от храната, изчакайте минута и отново подайте команда „яж“.
Много малко от кучетата, с които съм работил могат да бъдат спрени по време на ядене. За това, ако гласовата команда не води до резултат – използвайте каишката, докато кучето разбере какво се иска от него.

И последният съвет е да взимате купата с храната, когато кучето спре да яде, независимо дали е празна или не. Така кучето научава, че има само един шанс да се нахрани и ще избегнете „проблема“ със злоядите кучета. Много животни губят апетит, защото имат храна на разположение през целия ден. Не допускайте тази грешка!

Ще се радвам да оставите вашето мнение в коментар.

А ако статията ви е харесала не забравяйте да я споделите, за да достигне до вашите приятели.

Прочетете също