Обичат ли кучетата прегръдките?

Случва ли ви се да прегръщате кучето си в изблик на радост? А замисляли ли сте се дали това всъщност му е приятно?

Според учените, кучетата не обичат да бъдат прегръщани и въпреки че за вас това е израз на любов и привързаност, за тях това много често означава, че ги доминирате и нарушава личното им пространство.

Разбира се това основно важи за непознати кучета, а не за вашето лично куче! 🙂

Някои кучета много ясно ще ви покажат, че прегръдките ви не са им приятни, като си извъртят главата в обратна на вас посока или се опитат да избягат. Други, ще останат неподвижни и просто ще чакат търпеливо момента да отмине. Доказано е, че кучета могат да разчитат човешките лица и могат да разберат, че прегръдките правят щастлив собственика им. Ето защо, те често се примиряват с това, въпреки че не им е приятно – те просто искат вие да сте щастливи.

Разбира се, има кучета, които обичат да бъдат прегръщани. Те ще дойдат при вас да се галят и ще бутат главата си към тялото ви, а когато ги прегърнете ще усетите как се отпускат, започват да дишат по-спокойно и дори може да чуете лека въздишка.

Ключът е да наблюдавате реакцията и езика на тялото на кучето си. Така най-сигурно ще разберете дали му харесва или не.

Най-добрият вариант е да помолите някой да ви снима докато прегръщате кучето и след това внимателно да изследвате снимката. Ето някои неща, които ще ви покажат, че кучето ви не харесва вашите прегръдки:

  • Ушите са приведени назад
  • Главата е извърната на страна
  • Погледът е напрегнат, неспокоен и се вижда бялото на окото
  • Устата е затворена
  • Тялото е сковано

Имайте предвид, че даже кучето ви да не обича прегръдките, това не означава, че не ви обича. Кучетата просто изразяват любовта си по други начини.

Teenage girl hugs a dog.

Прочетете също