4 причини кучето ви да лае и как да се справите с тях!

За да спрете нежеланото поведение, първо трябва да разберете какво го причинява!

Лаенето е част от комуникацията, която осъществяват кучетата и може да означава най-различни неща. Ето 4 причините кучето ви да лае:

Защита. Когато чужд човек или друго животно навлезе в територията на кучето ви, то би могло да започне да лае. Обикновено колкото по-близо е заплахата толкова по-силно и учестено е лаенето. Този инстинкт за защита е вграден у кучетата и е много важен, когато не сте си вкъщи.

Страх. Някои кучета лаят по всичко непознато и ново, което привлече вниманието им или ги стресне. За разлика от лаенето при защита, този вид лаене най-често се случва извън обичайната територия на кучето. Кучетата, които лаят от страх, често не са били добре социализирани като малки или се е случил някой инцидент, при който собственикът не е реагирал по правилен начин. За да разрешите този проблем окуражавайте кучето си, когато се справя добре, а започне ли да лае продължавайте да вървите, за да не се задълбочава това състояние. Добра идея е и да събирате кучето си с други кучета с добро поведение, за да се учи от тях.

Игра. Кучетата често лаят по време на игра, то може да лае по вас или пък по друго животно. Този вид лаене рязко се различава от лаенето от страх или защита. Тук кучето не лае очестено, а през по-продължителен интервал от време, целта е да се привлече вниманието на другото животно. Също така и лаят е доста по-тих. При това поведение лесно може да усетите радостта на кучето, съпроводена с подскоци, прилягане и въртене на опашката.

Лаене при раздяла. Основната причина, кучето да лае при раздяла е тревожност. То се притеснява, че остава само и че никога няма да се върнете. Този вид лаене е съпроводено и с нервно движение в различни посоки, тъпчене на място и въртене. Също така тази тревожност може да се изрази и в рушене на заобикалящата го среда и вършене на физиологични нужди в дома. Ако кучето руши дома ви, а не разбирате защо, прочетете също: ТОП 3 причини кучето да руши дома ви

Как да се справите с лаенето при раздяла?

Ако имате малко куче, не го учете постоянно да бъде около вас, започнете от малко да го приучавате да остава само. За предпочитане е кучето ви да не спи във вашата спалня поради тази причина.

Купете му удобно легло, в което кучето да се чувства защитено, когато остане само.

Не се поддавайте на манипулации. Кучетата както и децата са страхотни манипулатори. Те ще лаят, когато ги затворите в съседна стая и ако вие се върнете и отворите на кучето, то ще направи логическата връзка лаене – вратата се отваря.

Започнете от начало с малки стъпки! Ако кучето ви вече се е научило да лае, когато ви няма – започнете от начало като го оставите само в съседна стая за 5 мин. и после наградете доброто му поведение, постепенно увеличавайте интервалите.

Ако не успявате да се справите с нежеланото лаене или кучето ви има друго проблемно поведение свържете се с мен за помощ.

А ако статията ви е била полезна споделете я във Facebook и харесайте моята страница, за да не пропускате интересни новини и съвети.

Прочетете също