С куче на почивка

Колко често ви се е е случвало да сте на почивка някъде и да си мислите „Ехх, ако Рекси беше сега тук…“ или „Какво ли прави моя Рекси сега..?“. Да, със сигурност почивката не би била пълноценна, ако вашият четириног най-добър приятел не е с вас.

Пътуването с куче всъщност не е чак толкова сложно – повярвайте ми аз взимам Аякс с мен почти навсякъде, разгледайте снимките и ще се убедите.

За да имате мечтаната почивка с вашия домашен любимец ви трябва:

 • Куче с добро послушание (ако кучето ви не е минало курс за базово послушание – не препоръчвам почивката с него)
 • Предварителна подготовка

Подготовка за пътуването:

 1. Уверете се, че кучето ви може да се вози в автомобил –не лае, не скимти, не се върти нервно и не му става лошо. Ако все още не сте качвали кучето си в кола, най-добре започнете с кратки разходки с колата по 15-20 мин., докато се адаптира.
 2. Здравна проверка – ако заминавате за по-дълъг период, е добре да се уверите, че кучето ви е здраво и има всички необходими ваксинации.
 3. Резервирайте „petfriendly” хотел–ако не знаете от къде да започнете с търсенето на такъв хотел – пробвайте тук: http://www.pets359.com/
 4. Не хранете кучето си поне 3-4 часа преди пътуването –това може да разстрои стомаха му и да предизвика повръщане. Ако кучето е много гладно или е все още малко и трябва да се храни по-често – дайте му значително по-малка порция от обикновено.
 5. Осигурете му интензивна разходка преди да го качите в колата – една от основните предпоставки кучето ви да пътува спокойно в колата, е то вече да си е изразходвало енергията.

 По време на пътуването:

 1. Спирайте за почивка на всеки 3-4 часа – кучетата също имат нужда да се разтегнат и разтъпчат, за да не се схващат. Отделете 5-10 минути, в които да си почине, да отиде до тоалетна и да пие вода. Ако мястото го позволява – поиграйте си малко с него, това ще го ободри и ще му бъде по-лесно да продължи пътуването след това.
 2. Носете достатъчно вода –кучетата много лесно могат да се дехидратират, особено когато е горещо. Най-добрият начин да разберете дали кучето ви е жадно, е ако то ближе седалките или се опитва да ближе въздуха.
 3. Избягвайте силната музика – слухът на кучетата е много по-изострен, отколкото при хората и силната музика може да предизвика у тях безпокойство и стрес. Най-добре е да изключите колоните на задните седалки, за да осигурите комфорт и спокойствие на кучето си.
 4. Проверете температурата в колата –имайте предвид, че температурата, която вие усещате на предната седалка заради климатика, не винаги е същата и на задните седалки. Ако колата ви няма климатик, осигурете отворен прозорец до кучето си (така че то да не може да си подава главата).

Неща, които трябва да вземете за кучето си:

– Храна и лакомства. Не забравяйте отварачка за консерви, ако кучето ви яде консерви

– Купички за храна и вода

– Леглото, в което спи

– Бутилка прясна вода за пътуването

– Каишка и повод

– Любимата играчка на кучето ви

– Кърпа в случай, че кучето ви се намокри

– Найлонови торбички, за да почистите след кучето си

– Паспорт

– Аптечка с първа помощ – дезинфектант, бинт, марли, пинсета за кърлежи и други.

Ако ходите на море имайте предвид: 

 • Задължително кучето да свърши нуждите си преди да отидете на плажа.
 • Осигурете му сянка.
 • Осигурете му много прясна вода и не му давайте да пие вода от морето, защото предизвиква ужасно разстройство.
 • На всеки един час го водете до някой храст или гора.
 • Внимавайте да не слънчаса.

А една от следващите статии ще се казва „Пътеписите на Аякс“, в която ще ви разкажем къде и как си изкарахме на морето. В нея ще ви дам много съвети от личен опит какво да правите с кучето си докато сте на море, как да се подготвите и кои плажове са подходящи за кучета., за да имате едно незабравимо изживяване. Също ще споделя и снимки и видеа, за да видите какво означава истинско забавление. 🙂 За да не пропуснете статията – абонирайте се и ще получавате известия.

Прочетете също