Трениране с наградки – подкупване или възнаграждение?

Успешното обучение на кучето до голяма степен зависи от неговата мотивация. Въпреки че всяко куче е различно, за повечето най-добрата мотивация е храната. Ето защо, тя често се използва като инструмент за оформяне на нови поведения и преодоляване на проблемни състояния.

Въпреки това, някои от стопаните, с които работя не желаят да прибягват до наградките, защото не искат да подкупват кучето си. Повярвайте ми, аз също не искам да подкупвате кучето си! Има обаче голяма разлика между подкупване и награждаване, която вие трябва да разберете, за да можете да прилагате успешно метода с наградките при обучението на домашния си любимец.

Подкупването означава да покажете на кучето си храната преди да му подадете дадена команда, която то вече знае, но не иска да изпълни. По този начин вие му обещавате храна, ако изпълни това, което желаете.

Например, казвате на кучето си „ела“, но то ви поглежда и напълно игнорира вашата команда. Тогава вие взимате наградка, показвате му я и отново повтаряте командата. Бинго – кучето ви идва!

Ако прилагате този метод, рискувате накрая да се окажете с куче, което не иска да изпълнява нищо без да си види наградката първо. А вие не искате това, нали?

Имайте предвид, че когато изпозвате наградки, за да научите кучето си на нова команда – вие не го подкупвате, вие го насочвате какво да прави при подаване на определена дума! Когато кучето ви изпълнява командата в 90% от случаите в различни ситуации, започнете да му давате наградките по-рядко и го похвалвайте само с дума и/или погалване.

Възнаграждаването означава да покажете и предоставите наградката на кучето след като изпълни командата си. По този начин вие показвате на кучето, че оценявате неговото подчинение и му се отблагодарявате за това. Така насърчавате неговото послушание и за вбъдеще то ще продължи с такава готовност да ви следва.

Какво да използваме за награда?

Наградката трябва да е нещо, което кучето силно желае да изяде, може да е салам, кренвирш или специална награда. Пробвайте няколко варианта до като откриете най-подходящия за вашето куче. Обикновено наградите, които се продават в магазините не са подходящи за дресура. Също така наградата трябва да е малка, така че кучето да НЕ я дъвче, защото така губи концентрация.

Аз лично използвам парченца кренвирш при обучението на моите кучета.

Ако искате да научите още полезна информация за обучението на вашето куче-Харесайте и Последвайте FB страницата ми.

А ако смятате, че ще е полезна и за вашите приятели – Споделете.

Прочетете също