Усеща ли кучето вашата болка?

Представете си, че вместо да ходите на преглед при лекаря и да си правите изследвания, отидете на преглед при вашето куче.

Хахах звучи малко налудничево и на всички е ясно, че кучето не може да ви каже дали имате язва или нещо друго, но истината е, че ако кучето е специално обучено, може да спаси живот.

Отдавна знаем, че кучетата имат по-силни усещания, отколкото ние, като най-силно развито е обонянието. Тяхното обоняние е около 1 милион пъти по-силно, отколкото нашето, заради което често се използват за проследяване и лов. Днес, кучета могат да ни помогнат да намерим всичко – от бомби до наркотици.

Вътрешността на кучешкия нос е покрита с множество тъканни гънки, които съдържат стотици милиони обонятелните рецептори, отговорни за откриването на миризмите.Благодарение на това, те могат да подушат токсините, които са както около нас, така и вътре в тялото ни. По този начин кучетата могат да усетят промени в кръвната захар, вируси, дори рак и тумори и да се опитат да ви предупредят. Понякога започват да ви душат по особен начин, като си сбръчкват носа или обръщат твърде голямо внимание на определена част от тялото ви, а понякога просто лаят или скимтят.

Съществуват случаи, в които кучето забелязва, че токсините в човешкото тяло намаляват след като човекът извърши определено действие – обикновено когато си вземе лекарствата. В следствие на това, на по-късен етап, когато кучето отново усети токсичната миризма, то започва да лае или да се върти около шкафа с лекарства, за да подсети стопанина си да ги изпие.

В допълнение към обонянието, кучетата много ясно могат да усещат емоционалното състояние на човека. Те ще забележат, когато не се чувствате добре и често дори ще възприемат същото емоционално състояние – ще станат по-смирени от обикновено, ще загубят интерес към играчките си и дори могат да откажат храната си.

Обикновено кучето ще ви наблюдава от ъгъла на стаята тихо и след известно време, може да дойде и да легне в краката ви или леко да си постави главата в скута ви. Много кучета дори ще се опитат да оближат сълзите ви. Важно е да разберете, че за кучето си ВИЕ сте в центъра на целия му свят и вашата тъга и болка се отразява в него като в огледало.

 

Прочетете също