Защо кучешка храна БАРФ е по-добрата диета за кучета?

Хората и кучетата сме станали толкова близки, че понякога забравяме че сме различни биологични видове. А всеки различен вид трябва да яде това, за което е създаден. В тази статия разглеждам ползите от кучешка храна БАРФ, защо методът БАРФ е полезен, и как да го приложим в диета за кучета.

Въпреки, че кучетата са опитомени преди хиляди години, те не са еволюирали  да преработват човешка храна.  Да, те имат висок толеранс към различна храна, което им позволява да оцеляват с каквото намерят, но в дългосрочен план това не е здравословно за тях. За разлика от тях други биологични видове като змиите например, нямат такъв толеранс и ако не набавят необходимата плячка ще умрат от глад.

Да, възможно е някои видове да се приспособят напълно към нова диета, но палентолозите вярват, че това отнема поне 100 000 години.

Цялата анатомия на кучетата е проектирана, за да си набавят и преработват сурово месо. Нека разгледаме устите им.  Те  са машини за убиване и разфасоване на плячка. Погледнете в тях  и ще видите  5 вида зъби:

 • Кучешки зъби, с които хваща и убива
 • Предни зъби за откъсване на месо от костите
 • Малки резци за задържане
 • Големи резци, които служат за рязане на мускулите
 • Кътници за смазване на костите

Нито един от тези зъби  обаче не е направен за смилане на храната, типични за тревопасните животни. Дори челюстите са направени само и единствено за убиване и разкъсване, те могат да се движат само в една посока нагоре и надолу. А при преживните животни се движат и напред и назад.

Въглехидратите…

Една от причините да не подкрепяме гранулираната и сготвената храна е, че те често съдържат голямо количество въглехидрати!

Кучетата и вълците не произвеждат храносмилателния ензим  амилаза в слюнката си (за разлика от нас), който подпомага храносмилането, съответно цялото преработване на храната се случва в стомаха. А преработването на въглехидратите натоварва изцяло панкреаса.

Храносмилателната система е много по-къса в сравнение с тази на всеядните и тревопасните видове. Направена е за преработка на бързосмилаеми вещества, като месото.

Факт е, че нито Асоциацията на американските служители за контрол на храните (AAFCO), нито Европейската федерация за хранителна промишленост (FEDIAF) предвиждат изискване за въглехидрати в гранулираната храна! Това е така, защото кучетата нямат нужда от въглехидрати и трудно ги преработват.

Какво показват изследванията за метод БАРФ и храна за кучета БАРФ?

За съжаление огромните производители на сухи храни, плащат много пари, за да няма изследвания в полза на диетата БАРФ и кучешка храна БАРФ. Ние обаче подготвихме едно показателно изследване, в което Dr. Anna Hielm-Bjorkman и нейният екип изследват промяната в резултатите от кръвните изследвания и урината вследствие смяна на кучешката диетата.

Те разглеждат 4 контролни групи:

 1. кучета, които се хранят със кучешка храна БАРФ и не сменят диетата си.
 2. кучета, които се хранят с гранули и не сменят диетата си.
 3. кучета, които се хранят със кучешка храна БАРФ и сменят с гранула.
 4. кучета, които се хранят с гранули и сменят със система за хранене на кучета БАРФ.

Екипът изследва нивата на Homocistein (натрупването му в организма води до увреждане на  централната нервна система и усложнения при сърдечно-съдовите заболявания). Прочетете повече ТУК

Резултатите са, че кучетата които преминат от сурова диета към гранули, завишават нивата на аминокиселината 5 пъти. А пък тези, които преминават от гранули към сурова кучешка храна БАРФ получават обратните резултати.

Повече за изследванията около кучешка храна БАРФ може да видите това видео:

Ползи от кучешка храна БАРФ

Ползите, които има суровото хранене по метода БАРФ са изключително много, а за някои от тях дори и не подозираме. Тези които ще забележите още в първите 2-3 дена са:

 • Твърди изпражнения
 • Намаляване размера и миризмата на изпражненията
 • Намаляване на газовете
 • Поява на апетит

Ползите от система за хранене на кучетата БАРФ, които ще забележите след около 1 месец са:

 • По-здрава, мека и лъскава козина
 • Намаляване на падането на козина
 • Повече енергия
 • Нормализиране на телесното тегло
 • По-изчистена и плътна мускулатура
 • Хубав дъх и по-бели зъби

Храненето с биологично подходяща храна е начин да превентирате всички заболявания, причинени от хранене с гранули – проблеми със ставите и сърцето, хронична диария и гастрит, хранителни алергии, затлъстяване.  Дори има данни за кучета спрели да получават епилептични пристъпи, само сменяйки диетата си.

Ако искате да разберете повече за суровото хранене може да посетите Divus – Сурова храна за кучета по метода БАРФ.

След 2 год. проучвания успяхме да създадем  уникално балансирано меню кучешка храна БАРФ. Неговите предимства са:

 • Използвано е само българско месо и суровини
 • Най-пресният BARF ( около 10-15 дена от кланицата до вашата врата)
 • Единственият BARF, съдържащ Зелено телешко шкембе (естествен пробиотик)

Ако имате някакви въпроси не се колебайте да се свържете с нас

Прочетете също

1 коментар