Защо кучетата ближат?

ТОП 3 причини кучетата да ближат!

Кучетата ближат себе си, своите стопани и различни предмети по много причини. Ако това поведение е нежелано за вас, най-добре да разберете причините за него.

1.  Лечение
Кучешката слюнка е антибактериална. Ензимите, които се съдържат в нея убиват различни видове бактерии.
Със сигурност сте виждали как кучета ближат раните си и всеки знае поговорката: „Ще ти мине като на куче!“ . Така че, ако имате рана и кучето дойде да ви ближе – разрешете му, това ще помогне за нейното заздравяване.

2.  Комуникация
Ближейки се едно друго кучетата комуникират, изразявайки най-различни емоции. Забележете как мъжките кучета ближат женските по ушите – това е ухажване. Често близането по устата пък е израз на подчинение.

Ако кучето ви дойде и започне да ви ближе най-вероятно иска да ви каже нещо – може да е гладно или жадно, може да има нужда да го погалите или пък иска да ви каже, че е време за разходка.
Аз лично обожавам, когато Аякс дойде и ме оближе за добро утро 🙂 Няма по-добро начало на деня от това с любов 🙂
Много често Аякс ме подсеща, ако забравям нещо – например неговата вечеря или пък се отплесна, пишейки някоя статия и изведнъж е станало време за разходка 🙂

3.  Привързаност
Това може би е най-честата причина кучето да ближе своя стопанин. Близането освобождава хормона ендорфин, който кара кучето да се успокои.
Ако това обаче ви идва твърде много, коригирайте нежеланото поведение, като му кажете „Не!“ или пък като напуснете стаята. Така кучето ще направи връзката, че близането ви е неприятно и ви кара да си тръгнете, което със сигурност не е търсеният ефект от него.
Моят съвет е да сте наблюдателни и да научите езика на кучетата, защото и те могат да говорят, но не с думи!

Ако статията ви е била интересна не забравяйте да я СПОДЕЛИТЕ с вашите приятели.

Ще се радвам и да коментирате случаите, в които вашето куче ближе.

Прочетете също