Защо кучето ми ме хапе?

И как да го научите да спре в 5 стъпки!

Когато си вземем кученце, едно от съвсем нормалните неща, за които трябва да сме подготвени е че то ще иска да хапе всичко, което му се изпречи под носа и най-вече движещите се обекти, като ръце и крак.

Защо бебешкото хапане е абсолютно нормално? Преди кученцето да дойде при вас, то е живяло с още няколко братчета и сестричета, прекарвайки еженевието си в игра с тях, включваща много дърпане и хапане.

Затова вашият любимец проявява такъв голям интерес към вашите крайници, защото те са „живи“ или иначе казано – мърдат.

Как да отучим кученцето да ни хапе? Първите няколко седмици, даже месеци на съжителство с вашия нов член на семейството трябва да бъдат прекарани в комуникация. Като водач на кучето, ваше задължение е да го научите кое поведение е желано и кое не .

 

1) Използвайте играчки заместители

Като треньор на кучета, аз много често чувам, че кучето не проявява интерес към играчки, а само към ръцете.

Причините за това са само 2 – неподходяща текстура на играчката и незнание как да играете.

Аз препоръчвам 3 вида игачки:

  • въже за дърпане, което е меко, за да може кученцето лесно да го хапе
  • силиконова топка за дъвчене
  • пищяща плюшена играчка

Съживете играчката. Замислете се кога кученцето започва да се настървява – когато в опитите да се измъкнете от неговата захапка започнете да правите бързи енергични движения. По този начин трябва да движите и играчката – и не забравяйте да продължите да я движите, когато то захапе.

 

2) Използвайте наградки

Давайки лакомство на кучето, вие стимулрате неговото поведение. Така че бъдете много внимателни, кога го правите.

  • Научете го на търпение. Задръжте ръката си отворена с наградка в нея и накарайте кученцето да чака, след което наградете.
  • Стимулирайте близането. Задръжте лакомството в свит юмрук и в точния момент наградете. Така ще изградите правилна асоциация с ръцете ви.

 

3) Научете го да пуска

След като кученцето вече знае как се играе с играчка и че ако прави това, което искате от него ще получи лакомство, е време да го научите да пуска. Затова има два начина:

  • Започнете игра на дърпане и  когато прецените „убийте“ играчката – спирате движението, като не я дърпате и не трябва да има напрежение. След известно време кученцето ще пусне, защото ще му стане скучно, а тогава е моментът да „съживите“ отново играчката. Така то разбира, че за да продължи играта трябва да пусне.
  • Предложете лакомство. Лакомствата са вашите пари, предложете му ги в замяна на играчата.

Научавайки кучето да пуска, ще може да регулирате кога е време за игра и кога не.

 

4) Изпищете когато ви ухапе

При по-силно от желаното ухапване едно хубаво изпищяване „Ауч“ върши чудесна работа. Не дърпайте ръката си преди кучето да пусне, а после дайте играчка заместител.

 

5) Финална стъпка

Комбинирайки предходните 4 стъпки, кученцето вече ще знае какво да прави с ръцете ви.

Време е да го научите да го галите. Задръжте лакомство в ръката си, така че то да се фокусира върху него, погалете и дайте наградка. Повтаряйте това упражнение с погалвания на различни места – глава, гръб, гърди, рамена и корем. Комбинирайте наученото от предните 4 стъпки и скоро няма да имате проблем с бебешкото хапане.

 

На 27.03 започва курс по базово послушание, в който ние ще ви научим как да комуникирате и разбирате по-добре кучето си. И най-важното ще научите всички основни команди, необходими за едно щастливо съжителство.

Курсът е подходящ за кучета на възраст над 3.5 м.

Местата са само 6 ,  запазете своето място на тел. 0885 903 954 Кико

Ако статията ви е била полезна, може да я споделите с приятели и да ме подкрепите, като харесате страницата ми във Фейсбук.

Прочетете също