Защо кучето ми не ИДВА, когато го викам?

7-те най-важни причини според мен.

Може би най-важната команда за всяко куче е командата „Ела“. Много  често обаче водачите изпитват трудност с нея. Ако кучето ви не идва, когато го викате, тук ще намерите отговорите.

В тази статия ще ви разкрия 7-те основни грешки, които допускат стопаните при команда „ела“. Всичко, което съм написал са наблюдения от личната ми работа с най-различни породи кучета на различна възраст, а описаните методи са общо приложими както за породисти, така и за безпородни кучета.

Прочитайки тази статия съм сигурен, че много от вас ще се припознаят и ще разберат от къде идват проблемите.  Надвам се тя да ви е полезна. А ето и най-честите причини за проблема:

1) Негативни асоциации на кучето при идване.

Никога не се карайте на кучето, когато дойде при вас, дори когато е направило беля преди това.

Новите проучвания показват, че трябва да коригирате нежеланото поведение в рамките на 1-3 секунди. Няма никакъв смисъл да се карате на кучето си за това, че е изяло боклук, когато дойде. То няма да разбере защо сте ядосани.

Казус 1: Кучето ви е избягало, но се връща след 5 мин. Какво трябва да направите?! Въпреки че сте ядосани че е избягало, трябва да покажете, че сте щастливи от неговото завръщане и да го похвалите. Анализирайте ситуацията, в която кучето е избягало и следващия път вземете превантивни мерки.

Казус 2: Кучето ви се заиграва с друго куче и тръгва след него, игнорирайки вашите команди. Какво да направите?! Вържете кучето предварително и в точния момент го извикайте и започнете да си играете с него. Така то постепенно ще се научи, че може да се забавлява и с вас и ще му станете много по-интересни.

Когато кучето дойде при вас, независимо дали само го е пожелало или след повикване, трябва да последват само похвали. Няма причина кучето ви да дойде, ако очаква да му се скарате.

2) Всеки път, когато викате кучето си, го връзвате.

Много често съм чувал хората да казват, че разходката е за кучето и то трябва да си играе, а не да изпълнява команди. Грешка!  Защо тогава после очаквате кучето да дойде при вас, когато го повикате, като вие ще го вържете и отделите от играта.

Какво да правите?! Тренирайте кучето си на най-различни места, така че да се научи да слуша във всякакви ситуации. На всяка разходка го викайте и награждавайте поне по 5 пъти, също така го връзвайте и отвързвайте по няколко пъти, за да не свързва повода с нещо лошо.

3) Ходите към кучето си.

Движейки се, вие създавате и движение у кучето. Ако го викате и вървите към него, шансът да дойде е почти нулев, а ако го гоните е отрицателен 🙂 Направете точно обратното, повикайте кучето и тръгнете назад с лице към него. Бъдете положителни и емоционални.

Забележка: Този метод работи само, ако имате вниманието на кучето. Ако кучето не ви поглежда, няма смисъл да вървите назад.

Важно: Играта на гоненица е любима на почти всички кучета, но ако я играете грешно ще ви изиграе лоша шега. Тази игра трябва да има само една посока – кучето гони стопанина.

4) Стоите статично и чакате кучето си.

Ако извикате кучето си, то ви погледне и вие не предприемете действие, то ще си каже, че ще го изчакате докато се наиграе и после ще дойде, а даже ще получи и награда.

Какво да правите?! Изберете подходяща безопасна полянка,  на която да поиграете на криеница.

Викате кучето, то ви поглежда и продължава да си върши неговите работи, тогава е моментът да се скриете и да го извикате отново. Когато дойде, похвалете и проверете дали си е научило урока, като повторите упражнението и ако трябва се скрийте на задължително ново място.

Никога не чакайте кучето!

Важно:  Ако връзката с кучето ви е много слаба, то няма да ви последва. Това упражнение се прави, когато кучето знае командата, имате добри взаимоотношения, но въпреки това ви игнорира.

5) Много бързате и искате кучето да е изпълнително като робот.

Не че не става, но трябват месеци, даже години ежедневна работа.

Следвайте следната система:

послушание вкъщи   ->   послушание навън с повод без дразнители   ->  послушание навън без повод  без дразнители  ->  послушание с повод и дразнители  ->  послушание без повод и дразнители

Важно: За да преминете към следващат стъпка, трябва да сте перфектни на предната.

6) Кучето трябва да ви уважава.

Ако то ви се е „качило на главата“ няма друга причина да дойде при вас освен наградата. И когато има нещо по-интересно от лакомството, просто ще забравите за послушанието.

Прочетете и тази статия, в която обяснявам разликата межу награда и подкуп.

7) Скучни сте!

Кучетата стоят там където им е интересно. Бъдете активни, накарайте кучето си да ви гони, играйте си на дърпане, хвърляйте топки или фризби. Забавлявайте се заедно!

Ако просто извеждате кучето си, защото трябва… разбрахте ме.

Бъдете положителни и постоянни. Успехът идва при тези, които се трудят. И не забравяйте да се радвате на малките постижения и да го показвате на вашия най-добър приятел.

Ако статията ви е била полезна, може да я споделите с хората, които имат нужда.

А ако искате да създавам още полезни материали, може да ме подкрепите, като харесате страницата ми във фейсбук.

Обмислям и стартирането на влог с полезна видеа, в които ще ви показвам решението на най-честите проблеми. Така че бъдете в течение, за да не пропускате важните за вас съвети 🙂

Прочетете също