Здравословно ли е теглото на кучето ми? Част 1

Както при хората, така и при кучетата поддържането на добро тегло е основен фактор за здравето. За съжаление обаче много малко стопани са осъзнати какви последствия има най-вече от наднорменото тегло. Те се появяват след време – може да са месеци, а понякога и години.

До какво обаче може да доведе наднорменото тегло?

Заболяванията се делят на много категории, но общо взето са същите, които и при хората. Това са редица костно-ставни, сърдечно-съдови, дихателни, полови заболявания.

Следете за следните симптоми:

  • задух
  • сърцебиене
  • непоносимост към физически натоварвания
  • непоносимост към топлина
  • често боледуване

Следете стриктно теглото на подрастващото кученце, защото костно-ставната система все още не е здрава и при претоварване се чупи.

В някои случаи, нездравословното тегло на кучето е причинено от хормонални проблеми или генетика. Най-често обаче, основните фактори са движението и количеството храна.

Ако храните кучето си с гранули, следете внимателно указанията за дозиране.

По принцип, кучето би трябвало да получава всичко, от което се нуждае от храна си, но в зависимост от възрастта и активността си, порцията и вида на храната може да са му недостатъчни или да са му прекалено много.

Как да разберем дали кучето ми поддържа здравословно тегло?

Моля, имайте предвид, че някои породи имат различни спецификации и описаните насоки може да не съответстват с критериите на породата!

  1. Количество плът над ребрата

От изправена позиция на кучето вие трябва да можете да напипате гръдния му кош, но не и да го виждате. Трябва да усещате ясно отделните ребра под козината, леко покритие мускули и може би малко количество мазнини.

Когато козината на кучето е мокра, не би трябвало да сте в състояние да видите ребрата.

Изключения: при ловджийски и атлетични породи като грейхаунд, хрътки, боксери, пойнтери и други е нормално да се виждат леко ребрата.

  1. Талията

Когато погледнете вашето куче отстрани, трябва да виждате изразена извивка точно след гръдния кош – това е талията. Ако тази извивка е твърде ясно изразена, може би кучето ви е прекалено слабо. Ако не виждате извивка– то кучето ви най-вероятно има наднормено тегло (разбира се, съществуват изключения).

  1. Тазобедрените стави

Проверете областта в близост до основата на опашката, където се намират тазобедрените стави. По нея трябва да има малко количество мазнина и да я усещате гладка. Ако костите стърчат – животното е твърде слабо; ако не можете да усетите костите изобщо – животното е с наднормено тегло.

  1. Останалите костни издатини

Обърнете внимание на гръбначния стълб, раменете и бедрата. Отново, в тези области трябва да има малко количество мазнини и да не се усещат ясно костите. Ако ги усещате лесно или ги виждате, кучето е твърде слабо. Ако не можете да се усетите костите под слой от мастна тъкан, животното е с наднормено тегло.

BodyConditioning_Chart

 

Моят съвет към вас днес е:

Ако искате кучето ви да е здраво и да има дълъг живот осигурете му ежедневни разходки с достатъчно физически упражнения и балансирано количество храна. Аз храня моите кучета с храна на гранули, защото тя съдържа всичко необходимо в нея и има точни указания за количеството.

Ако темата за храненето ви е интересна, може да прочетете и тази статия

Ако нямате възможност да разхождате кучето си достатъчно може да се възползвате от моята услуга „активна разходка“, която води до гарантиран резултат.

Прочетете също